19 Nisan 2019 Cuma

Etamin İşlemesi | Kalp Motifleri

Etamin İşlemesi

Son günlerde, ülkemizde yaygın olarak kullanılan işleme çeşitlerinden biri olan kanaviçe ilgi alanıma girdi. merak saldım. Liseye başlamadan önce çeyizim için metrelerce kanaviçe işleyen ben okulu bitirip çalışma hayatına başlayınca her türlü elişini bırakmak zorunda kalmıştım. Ne zaman ki iş hayatı sona erdi ve emeklilik geldi hobisel işlerde bir bir kapımı çalmaya başladı. 



Kanaviçe işlemesi dediğimiz olay adına kanave denilen seyrek dokunmuş bir kumaşın diğer bir kumaşın üzerine konulmasından sonra minik çarpılarla model oluşturulmasını ifade ediyor. İşleme işi bittikten sonra işlemeyle alttaki kumaş arasında kalan seyrek kumaşın iplikleri bir bir çekiliyor. Bu temizleme sonrasında ise işlenen motifler temiz bir şekilde gün yüzüne çıkıyor. 

Tıpkı kanaviçe gibi etamin işlemesi de çarpılarla yapılır. Nakış, minik "x" şekillerinin bir araya gelmesiyle oluştuğu için  çarpı işi de denmektedir. Üç ifade de bu işleme tekniğini tanımlamak için kullanılmaktadır. 



İlk olarak işlemenin nasıl yapıldığını hatırlamam gerekti. Yaptığım pratiklerden sonra kısa sürede işlemenin yönünü rahatlıkla saptayabilecek, kumaşın arkasının temiz kalmasını sağlayacak seviyeye ulaştım.  Kumaşın arkasının temiz olması demek, modeli oluştururken aralarda uzun ip atlamaları olmaması, düğümlerin gizlenmesi anlamına geliyor. 

Etamin Kalp Motifi 

Bu başlıkta bir çok yerde kullanılabilecek 'kalp motifi' paylaşımlarım olacak. Şablonla birlikte YouTube kanalında yayınladığım videolara da yer vereceğim. 

KALP MOTİFİ 1




Aşağıda fotoğrafını paylaştığım kalp motifini bilgisayarınıza indirip rahatlıkla örnek çıkarabilirsiniz.


Etamin İşlemesi Kalp Motifleri

KALP MOTİFİ 2

Kasnak kullanmadan kuka iplere nazaran daha kalın olan bir iple işlediğim kalp motifi ince iplerle daha hoş bir görüntü kazanacaktır...

Etamin İşlemesi Kalp Motifleri 2








10 yorum:

  1. Eskiden ben de yapardim simdi elislerine hic sabrim yok 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük işlere bende sabredemem ama böyle küçük çabuk biten işler olunca yapabiliyorum. İnşallah devamını getirebilirim. Çok teşekkürler :)

      Sil
  2. Kendime minicik üç tane almıştım, çabuk biter, eğlenirim diye. Gözlerimin görmeyeceğini hesaba katmamışım :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Etamin yayınlarından birisini yakalamıştım. O küçük kitlerden almayı bende istiyorum. Ama elimde 80 li yıllardan kalma etamin ve ipler olunca şimdilik alım işini erteledim. Gözlüklüyüm ben, gözlük olmadan zor olur hakikaten. :) Çok teşekkürler :)

      Sil
  3. El emeği ne güzel, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Ben de böyle el işlerine bayılmama rağmen sabırsız kişiliğim hemencecik sıkılıyor, emeğinize sağlık sabır işi. Bende yeniyim buralarda bana da beklerim. Destek ve yorumlarınız için şimdiden teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar, hoş geldiniz. Benim profil film gündemi ile aynı. Bilgi vermek istedim. Bu hesabımla ayrıca ziyaret edemiyorum.
      Etaminden ve kanaviçeden çok güzel işler ortaya çıkıyor, bende bayılıyorum bu işlere.
      Çok teşekkür ediyorum. :)

      Sil
  5. Merhaba Elinize emeğinize sağlık . Ben bir türlü yapamıyorum. Kolye de yapıyorlar çok güzel oluyor. Sizi takibe aldım . Bana da beklerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, hoş geldiniz. :) Etamin kolyeler benim de çok hoşuma gidiyor. Yapmayı düşünüyorum. :)
      Çok teşekkürler :)

      Sil