4 Ocak 2020 Cumartesi

Kestane Nasıl Pişirilir

Kestane Nasıl Pişirilir

Doğalgaza geçilmesiyle birlikte büyük şehirlerde soba kullanımı iyice azaldı. Soba üzerinde yaptığımız bazı şeylerde tarihe karışıyor. Üzerinde ekmek pişirmek, çay demlemek, yemek pişirmek, borusuna takılan fırında hamur işi yapmak, sobadan alınan korla patlıcan, biber közlemek birer birer tarihteki yerlerini alıyor. 

YouTube kanalımda soba üzerinde kestane nasıl pişirilir konusunu, püf noktalarıyla birlikte işledim. 

Soba üzerinde kestane pişirmek şehirlerde kaybolan değerlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Biz İstanbul'da yaşıyoruz. İzmir'den bir arkadaşım @Egemen Tube videoda dediği gibi doğalgaza geçmeden önce soba ile son faaliyetlerinden birisini yaptı kestane pişirdi. Sağ olsun yeni yıl hediyesi olarak kabul ediyorum bana çektiği yayını gönderdi. Ben de bir kurgu yaptım. Arşivimdeki fotoğraf ve videolarla destekleyerek bir video hazırladım. Arşiv görüntülerinin yanında pazara çıkıp kestane tezgahını görüntüledim, peşinden evde satın aldığım kestaneleri çizdim ve suya koyup beklettim. Sonrasında da fırına verdim. Fırından çıkan kestanelerin görüntüleri burada yok tabi ki, çabucak yenip bitti 😃

Kestane Nasıl Pişirilir
Filmin video ve fotoğraf çekimleri İzmir ve İstanbul'da (Pendik, Eminönü) gerçekleşti. Kestane fiyatı 2019-2020 güncel fiyatıdır. Ortalama 18 TL'den halen satışları devam etmektedir.

Kestane Nasıl Pişirilir Kestane Fiyatı
Piyasada satılan Çin kestanelerine de dikkat çekmek istiyorum. Yabani kestaneyle bire bir aynı olduğu söylenen kestane yerine, üreticiler ufak, ince kabuklu kestanelerin tercih edilmesi yönünde tavsiye veriyorlar.

Kestanenin Faydaları (Kısaca):

Diğer yemişlerden farklı olarak yüksek nişasta ve su içeren kestanede protein ve yağ oranı düşüktür. İçeriğinde nişasta, lif, protein, potasyum, fosfor, kalsiyum gibi mineraller ve B1, B2 ve C vitaminlerini bulunan kestane tok tutan doyurucu bir besindir. Kestane kandaki alyuvarların yapımı için gerekli olan folik asit açısından oldukça zengindir.
Kestanede bulunan demir kansızlığı önler.
İshali önler (özellikle at kestanesi)
Unutkanlığı ve alzheimeri önler.
Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hücrelerin yaşlanmasını geciktirir.
💗
"Kestane Kebap Yemesi Sevap"
Yapacak olanlara şimdiden afiyet olsun. :)

11 yorum:

  1. Bu kış kestane yemedim henüz.. Kışı kestane yemeden kapatmak istemiyorum.:) Sobanın tadı bir başka tabi. Ama ben de ıslatarak fırında pişireyim iyisi mi..
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlara bir hayli geç döndüm, kestane yiyebildin mi merak ettim şimdi :)

      Sil
  2. Nerde o eski günler dedirten bir yazı olmuş. Sobanın üstünde pişen kestane ve sobanın etrafına toplaşma:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten öyle oldu, nerde o eski günler:) Ateş üstündeki kestanenin çiziğinin büyümesini izlemekte ayrı keyifliydi :)

      Sil
  3. Sobada kestane harika olur, ben fırında yapıyorum güzel oluyor 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar canım, kestane fırında da güzel oluyor. Sobada yapınca kendin pişir kendin ye tarzı gibi oluyor. Tüm ev halkı aynı odada... Ayrı bir keyif. Çok teşekkürler.

      Sil
  4. Bayılırım kestaneye, artık sokak lezzeti olarak ya da fırında yaparak tüketiyoruz maalesef. Eski tadını arar olduk :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Beyaz Yakalı sobanın üzerinde yapılan kestaneler bir de kokardı ki! Modern hayatta alternatif pişirme yöntemleri var ama o keyfin yerini tutmuyor maalesef.

      Sil
  5. Eskiden sobanın üzerinde ne güzel olurdu hakikaten geçmişe gittim şimdi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Sosyolog Ana selamlar, tanıştığımıza sevindim.

      Sil
  6. Canım çektiii :) Bloğun da çok güzel bu arada

    YanıtlaSil