23 Aralık 2017 Cumartesi

Haydi Göçelim


Martılar ve Göçmen Kuşlar


Mevsimlerden bahardı. Lise arkadaşımla Pendik Marina'da buluştuk. Uzunca bir aradan sonraki buluşmamıza kahvaltıyla başladık. Bulunduğumuz yerin hemen 1-2 metre aşağısında tahtayla kaplı dubanın üzerinde birkaç martı volta atıyordu. Arkadaşımla konuşurken onun arkasından büyük bir martının üzerimize doğru gelmeye başladığını gördüm. Ben manevra yapıp uzaklaşacak diye beklerken arkadaşımın önündeki tabağa pike yaptı. Tabaktaki böreği gagasının arasına alıp kaçırdı. Dubanın üzerine kondu ve böreği kaşla göz arasında midesine indirdi...
Haydi Göçelim
Simit Yiyen Martı Fotoğrafı
Bildiğim, martılarda göç olgusunun olmadığı. Yıl boyu tepemizde uçtukları için böyle bir kanıya vardım. Doğdukları kıyılarda yaşayıp gidiyorlar. Denizden, çöplüklerden besleniyorlar. Hatta bir komşum bayat ekmekleri kendi balkonunun hemen altında bulunan komşusunun çatısına boca ediyor. Martılar bu ekmeklerle çığlık çığlığa karınlarını doyuruyorlar. Bir de vapurda simit atarak martı besleme yöntemimiz var. Biz simitleri atıp görüntünün keyfine varırken onlar karınlarını doyurabilmek adına kendi aralarında müthiş bir yarışın içine giriyorlar. Çatılarda beslenirken veya vapurun arkasında simit peşinde koşarken hep bir karmaşanın düzensizliğin içinde görüyoruz onları.
Haydi Göçelim
V Şeklinde Uçan Kuş Fotoğrafı
Göçmen kuşlarda yaşam daha farklı. Uzun yola çıkacak olan göçmen adaylarının kimi cinsi göç öncesi bol bol yiyor yağ biriktiriyor vücudunda. Liderleri "Haydi göçelim" dediğinde toplanıp günlerce uçacakları yolculuğa çıkıyorlar. Sadece dinlenmek için bir yerlerde duruyorlar. Göç ayrıca bir düzen gerektiriyor. V şeklindeki bu düzen öndeki lider kuşun kanatlarıyla yarattığı hava akımından yararlanmalarını da sağlıyor. Ve daha az enerji harcayarak uçuyorlar.

Final

Kadıköy-Eminönü arasında işleyen vapurda aynı gün çektiğim iki fotoğraf aynı göğü paylaşsalar da iki farklı kuş cinsinin yaşamları arasındaki farkın büyüklüğünü simgeliyor. 
Biz karada yaşayan canlılar arasında da benzer farklar mevcut. İlk aklıma gelen örnek ise Kuzey Avrupa ülkelerinde işleyen mevcut düzen ile Orta doğu'da yaşanan karmaşa...

8 yorum:

  1. martılar etçildir, biz hamura alıştırdık, acaba başka ülkelerde de durum böyle mi hep merak ediyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim bir hocam vardı Yemen'e, Kızıldeniz'e gitmiş. Konu martı fotoğraflarından açıldığında ona sormuştum "Oralarda martı var mı?" diye. Martı yok demişti...
      Martılarla ilgili bir de bir şey okudum. Hoş değil. Onlar neredeyse her şeyi yiyormuş. Hatta denizde yüzen plastik parçalarını bile mideye indiriyorlarmış. Midedeki plastikler tokluk hissi yaratınca yiyecek peşinde koşmayı bırakıyor sonra da açlıktan ölüyorlarmış...

      Sil
    2. değişikmiş, yurtdşına gittiğimde ben de görmedim, bundan sonra dikkat edcem

      Sil
    3. Gidilen yerlerde orada yaşayanlara da sormak lazım. Fikir edinmek açısından faydalı olabilir. :)

      Sil
  2. Ahahaha, martıya bak sen ne edepsizmiş, hırsız martı:))))Üsküdar'daki evdeyken artık hayal gibi geliyor hatırlarken onca yıl geçti çatıda hep martılar gaaak gaaak öter dururdu:))resimler çok güzel, eline sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorma Müjde Abla yolda yürürken elindeki simidi martılara kaptıran insanların haberleri var internette. Bizim de başımıza böyle benzer bir olay geldi. Face sayfamda buna dair bir de fotomontajlı fotoğraf hazırlayıp yayınlamıştım. Arkadaşımın adı Reyhan'dı. Olay aramızda ilginç bir anı olarak kaldı.
      Teşekkür ediyorum.;)

      Sil
  3. Göç eden kuşların V şeklinde kurdukları düzenin önemini ilk okuduğumda çok etkilenmiştim. Doğanın ne güzel bir dengesi var..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğadan öğreneceğimiz çok şey var. Ekip liderinin yorulduğunda geriye geçip yerini daha dinç bir kuşa bırakması da düzenin korunması açısından önemli. Lider olan "Lider oldum" havasına girmeyip ekibinin iyiliği için görevini devrediyor ;)

      Sil