27 Ocak 2017 Cuma

İstanbul Fotoğrafları: Tahtakale ve Kar

İstanbul Fotoğrafları: Tahtakale ve Kar

Kış mevsimi bu yıl yağan kar miktarının çokluğuyla kendini iyice hissettirdi. Bazı yıllar kara hasret kaldığımız düşünülürse bu yılın oldukça verimli geçtiğini söyleyebiliriz. Deniz kıyılarında yaşayanlar bilir rakımdan dolayı kar tutmaz. 2017'nin ocak ayında ezberler bozuldu ve kar 2-3 gün kadar bozulmadan kalmayı başardı. Ortaya çıkan beyazlığı, karlı manzaraları fotoğraf makineleriyle ölümsüzleştirmeyen herhalde yoktur. Evimin penceresinden üzerine kar yığılmış ağaçların fotoğraflarını çekerek ben de bu gruba dâhil oldum. Hemen aşağıda bulunan karlı sakız ağacı bu fotoğraflardan birisi.


 Kar sonrası Eminönü tarafına geçmek durumunda kaldım. İşlerimi bitirip Mahmutpaşa-Tahtakale-Mısır Çarşısı güzergâhını izleyerek Kadıköy’e gidecek olan vapurlara ulaşmaya çalışırken, esnafın çalışmalarına tanık oldum.


Havaların ısınmasıyla eriyen kar, su olmuş şehir içinde kendine gidecek yol arıyordu. Güzergâhım yokuş aşağı olduğu için akan selle birlikte aşağıya doğru yürürken gördüğüm manzarayı çekmesem olmazdı.


Selin önünü, henüz erimemiş karla oluşturdukları setle kesmeye ve suyu fazla dağılmadan mazgalların içine doğru yönlendirmeye çalışan esnafın hummalı çalışması görülmeye değerdi.



Geniş açılı lens kullanarak (18-55 objektif) renkli çektiğim fotoğrafları, Photoshop’ta bulunan “görüntü-ayarlamalar-siyah/beyaz” sekmelerini izleyerek siyah beyaz hale getirdim. Gereksiz bulduğum kenarlardaki detayları kırptım ve yakınlaştırma uyguladım. Normalde Canon 60D markalı fotoğraf makinesiyle siyah beyaz çekim yapılıyor. Ancak, ton kaybı çok oluyor. Renkli çekip sonradan siyah beyaza çevirdiğinizde her rengin yoğunluğu için ayarlama yapma imkânınız oluyor.

14 yorum:

  1. Kar güzelliktir ve çiledir adlı çalışma olsa gerek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kar örtü halindeyken güzelde eriyip bozulunca bu tür manzaralar ortaya çıkıyor. Esnafı takdir ettiğimi söylemeliyim. Sıkı çalışıyorlardı. :) Teşekkür ediyorum :)

      Sil
  2. Biz İzmir' de faxla kar görmediğimiz için çilesini pek çekmiyoruz anca sefasını sürüyoruz 😀. Yazı ve fotoğraflar çok güzel Zülalcim emeğine sağlık sevgilerimle ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denize yakınız aslında sefasını sürdüğümüz zamanlar nadir oluyor. Ocakta yağan kar iyi oldu. Düşme kayma risklerini saymazsam sorunsuz atlattık. Devamlı dışarıda olanlar, araba sahipleri zorlanmıştır muhakkak.
      Fırsat buldukça çektiklerimi paylaşmaya çalışıyorum, Teşekkür ediyorum Zehracığım :)

      Sil
  3. Aa Zülâl ben bu bloğunu bilmiyordum senin, harika :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buraya Filmgundemi'nin küçük kardeşi diyorum :) Arada bir uğrayıp sevdiğim fotoğrafları yayınlıyorum... Bloga kaç gündür uğramadığımı mesajınızın tarihini görünce anladım. Normalde cevabım bu kadar gecikmezdi :/
      Beğenmenize sevindim :)

      Sil
  4. Aslında kimine göre "normal fotoğraf işte yani" şeklinde gelebilir lakin benim hoşuma gitti açıkcası...Keyifli geldi :) Babamın eski çalıştığı yerede fotoğraf çektiğiniz yerin yukarsındaki Mercan Vergi Dairesi idi. Ara sıra gidip gelirdim. Ara sıra gördüğüm yerlerdi belki ondan hoş gelmiştir bilemiyorum :)
    Kar güzeldir heleki Sevgili İstanbul'uma :)(İlerde İstanbul 1.Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı olacağımdan demiyorum hani... :D )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz :)
      Mekana aşina olduğunuz için fotograflarla aranızda bir bağ kurmuş olabilirsiniz. Yoksa burada yayınladığım fotoğrafların hiçbiri için 'harika' 'muhteşem' tanımlaması yapamam. Küçük şeylerle mutlu olup onları da arkadaşlarımla paylaşıyorum burada.
      Evet, Mercan Vergi Dairesi arkada yukarıda kalıyor. Arada işim düştükçe gidiyorum oralara...
      1. Bölge Fatih tarafı mı oluyor? Fark yaratacağınızı düşünüyorsanız seçimlere katılmalısınız bence...
      Teşekkür ediyorum yorumunuz için :)

      Sil
  5. Ne güzel kareler yakalamışsınız.Burnumun dibindeyken uzun süredir Eminönü'ne gidemedim ve havasını oldukça özledim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminönü'nde bu ara sokakların kalabalığı hiç bitmiyor galiba. Ne zaman gitsem hep kalabalık. Arada bir gitmek en iyisi bence.
      Yaşadığım ilçe merkezine o kadar nadir gider oldum ki. Benzer bir durumdayız. Mecbur olmadıkça gitmiyoruz :)

      Sil
  6. Kardan birkac gun sonra cok kotu oluyor. Istanbulun tahtakalesini hep merak ederim senin objektifinden azcik cileli bir zamanini gormus oldum eline saglik zulalcim 💕

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağlam bir ayakkabı yoksa sokaklarda dolaşmak zor. Bazı ayakkabılar kar suyunu fazla çekiyor. Sonra da gezmek işkenceye dönüşüyor...
      Aslında Tahtakale'de çektiğim çok fotoğrafım var ama yazı yazmadan yayınlamak istemiyorum. Uygun yazı yazmakta zor geliyor. Tembellik çok fena bir meziyet, kurtulmam lazım :)
      Teşekkürler Deryacığım :)

      Sil
  7. o kadar özledim ki şu kar manzarasını imrendim size

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz de kışın sıcak yerde yaşayanlara özeniyoruz. :)
      Ama kar zaman zaman özlenen bir güzellik katılıyorum size. Teşekkür ediyorum. :)

      Sil