12 Ekim 2015 Pazartesi

Göynük Zafer Kulesi

GÖYNÜK ZAFER KULESİ

Göynük, Bolu ili sınırları içinde yer alan Osmanlı’nın izlerini attığınız her adımda bulabileceğiniz bir ilçemiz. Günlük turlarla bir günde gezebileceğiniz bu şirin ilçenin hâkim bir noktasına inşa edilmiş bir kule var. Göynük Zafer Kulesi olarak bilinen bu yapı Cumhuriyet döneminin ilk kaymakamı olan Hurşit bey tarafından yaptırılmış. Kurtuluş Savaşı’nın anısını sonraki nesillere aktaran Zafer Kulesi’nin mimari özellikleri ise şöyle; Taş temel üzerine 3 kat ahşaptan yalı baskı mimarisi ile inşa edilen yapının ilk iki katında kemerli pencereler, en üst katında ise yuvarlak pencereler tercih edilmiş. Her kata ahşap korkulukları olan çepeçevre balkonlar konulmuş ve kulenin en üstüne ise bir külah yerleştirilmiştir. Yapım yılı ise 1923-1924 yıllarıdır.



Zafer Kulesi 1960 yılında restore edilmiş, 2000’li yılların başlarında tekrar restore edilirken kaynak makinesinden kaynaklanan bir nedenle çıkan yangınla büyük bir kısmı yanmıştır. Yeniden inşa edilirken alt kat balkonunda ufak değişikliklere gidilmiştir.

Akrebin Yolculuğu filmi Göynük'te çekildi;

Zafer Kulesi, 1997 yılı yapımı olan Ömer Kavur’un yönettiği Akrebin Yolculuğu isimli filmde set olarak kullanılmış, film Türkiye’deki çeşitli film festivallerinden ödüller kazanmıştır. Akrebin Yolculuğu filminin afişinde de yer alan Zafer Kulesi ilçe turizmine de katkı sağlamıştır.
Göynük ilçesinde ayrıca Faysal Soysal'ın yönettiği Ceviz Ağacı (2020) filmi de çekildi. 



Zafer Kulesi'nin Manzarası Nasıldır? 

Zafer Kulesi’nin tepede olması nedeniyle yokuş çıkarken biraz yoruluyorsunuz ancak tepede sizi harika bir şehir manzarası bekliyor. Göynük, yeşil tepeleri, yeşil içindeki kırmızı kiremitli Osmanlı mimarisi beyaz boyalı evleri ile olanca güzelliği ile ayaklarınızın altına seriliyor. Bu nokta, özellikle panorama yapmak isteyenler için ideal. Tepeye çıkarken tripod ihmal edilmemeli. Öğlen saatlerinde karşıdan gelen güneş nedeniyle akşam saatleri fotoğraf çekmek için tercih edilebilir.




Göynük ilçesi, İstanbul’dan 230 kilometre, Ankara’dan ise 220 kilometre uzaklıkta bulunuyor. İstanbul’dan Adapazarı-Geyve-Taraklı güzergâhını izleyerek ulaştığım bu güzel ilçeyi, özellikle fotoğraf meraklılarının yol üzerindeki Taraklı’yı da ihmal etmeyerek mutlaka gezmesi gerektiğini düşünüyorum.

10 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı olmuş. Akrebin Yolculuğu filminden de tanıdığım bu kulenin tarihsel yolculuğunu bilmiyordum . Sevgiyle ;))

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim, beğenmenize sevindim. Şehrin sakinleri ile muhabbeti daha uzun tutsak kim bilir daha neler öğrenecektik...

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim, beğenmenize sevindim. Şehrin sakinleri ile muhabbeti daha uzun tutsak kim bilir daha neler öğrenecektik...

    YanıtlaSil
  4. Ne güzel bir yermiş.Bir gün gidip görmek nasip olur umarım :)

    YanıtlaSil
  5. Nefis bir yapi ve manzara...

    YanıtlaSil
  6. Fotoğraflar çok güzel Zülal, emeğine sağlık. Verdiğin tarihi bilgi için de ayrıca teşekkür ederim. Sayende bilmediğim bir şey öğrendim. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  7. yazılarınız cok güzel, yeni açtığım bloguma bekler ve bloıgger destekçisi olmak isterim, saygılar

    http://gezgiccift.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  8. Istanbuldan turlara katilip gezmek lazim. Sadece bir gunumuzu alir.

    YanıtlaSil
  9. Fotograflara bayıldım. Çok güzel bir yazı olmuş canım.
    Kalemine sağlık.
    Sevgiler 😍

    YanıtlaSil