19 Nisan 2019 Cuma

Etamin İşlemesi | Kalp Motifleri

Etamin İşlemesi

Son günlerde, ülkemizde yaygın olarak kullanılan işleme çeşitlerinden biri olan kanaviçe ilgi alanıma girdi. merak saldım. Liseye başlamadan önce çeyizim için metrelerce kanaviçe işleyen ben okulu bitirip çalışma hayatına başlayınca her türlü elişini bırakmak zorunda kalmıştım. Ne zaman ki iş hayatı sona erdi ve emeklilik geldi hobisel işlerde bir bir kapımı çalmaya başladı. 



Kanaviçe işlemesi dediğimiz olay adına kanave denilen seyrek dokunmuş bir kumaşın diğer bir kumaşın üzerine konulmasından sonra minik çarpılarla model oluşturulmasını ifade ediyor. İşleme işi bittikten sonra işlemeyle alttaki kumaş arasında kalan seyrek kumaşın iplikleri bir bir çekiliyor. Bu temizleme sonrasında ise işlenen motifler temiz bir şekilde gün yüzüne çıkıyor. 

Tıpkı kanaviçe gibi etamin işlemesi de çarpılarla yapılır. Nakış, minik "x" şekillerinin bir araya gelmesiyle oluştuğu için  çarpı işi de denmektedir. Üç ifade de bu işleme tekniğini tanımlamak için kullanılmaktadır. 



İlk olarak işlemenin nasıl yapıldığını hatırlamam gerekti. Yaptığım pratiklerden sonra kısa sürede işlemenin yönünü rahatlıkla saptayabilecek, kumaşın arkasının temiz kalmasını sağlayacak seviyeye ulaştım.  Kumaşın arkasının temiz olması demek, modeli oluştururken aralarda uzun ip atlamaları olmaması, düğümlerin gizlenmesi anlamına geliyor. 

Etamin Kalp Motifi 

Bu başlıkta bir çok yerde kullanılabilecek 'kalp motifi' paylaşımlarım olacak. Şablonla birlikte YouTube kanalında yayınladığım videolara da yer vereceğim. 

KALP MOTİFİ 1




Aşağıda fotoğrafını paylaştığım kalp motifini bilgisayarınıza indirip rahatlıkla örnek çıkarabilirsiniz.


Etamin İşlemesi Kalp Motifleri

KALP MOTİFİ 2

Kasnak kullanmadan kuka iplere nazaran daha kalın olan bir iple işlediğim kalp motifi ince iplerle daha hoş bir görüntü kazanacaktır...

Etamin İşlemesi Kalp Motifleri 2