13 Mayıs 2016 Cuma

Soma 301 Can

2014 yılının Mayıs ayında İstanbul Kadıköy'de düzenlenen bir mitinge katıldım. Mitingin konusu Soma'da meydana gelen maden faciası ve çalışanların güvenliği idi. 

Soma'daki kömür madeni kazasında hayatını kaybeden 301 işçinin isimlerinin yazılı olduğu 'Soma 301 Can' listesi yaklaşık 10 kişi tarafından taşındı.


İşçi birlikleri ve sendikalar 2014 Mayıs ayında tepkilerini dile getirmek için İstanbul Kadıköy Meydanı'nda bir araya geldi.


tr.wikipedia.org alıntısıdır: Soma Faciası, 13 Mayıs 2014 günü Manisa/Soma ilçesindeki kömür madeninde çıkan yangın nedeniyle 301 madencinin ölümüyle sonuçlan madencilik kazası. Facia, T. C.  tarihinin en çok can kaybı ile sonuçlanan iş ve madencilik kazası olarak kayıtlara geçti. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen maden ocağında, patlamaya elektrikli ekipmanların sebep olduğundan şüphelenildi. Yangın, vardiya değişimi sırasında meydana geldi ve 787 işçi patlama sırasında yer altında kaldı. Enerji Bakanı Taner Yıldız, 17 Mayıs 2014 tarihinde yaptığı açıklamada, toplamda 301 kişinin hayatını kaybettiğini ve içeride kimse kalmaması sebebiyle kurtarma çalışmalarının sona erdiğini açıkladı. Türkiye'de madenciler, 2013 yılı sonunda ülkedeki tehlikeli çalışma koşullarını protesto etti ve Türkiye Büyük Millet Meclisi, ilgili madenin güvenliğinin araştırılması teklifini facianın gerçekleşmesinden yalnızca yirmi gün önce reddetti. Facianın gerçekleşmesinden sonra Türkiye'de üç günlük ulusal yas ilan edildi. Ülke halkı faciadan dolayı çeşitli tepkiler gösterdi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Soma'da protestolara maruz kaldı. Ayrıca, KKTC'de iki gün ve Pakistan'da bir gün ulusal yas ilan edildi.

6 yorum:

  1. Dünyadaki önlemler ve ülkemizdeki bosveren tutum çok üzüyor gerçekten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üzücü gerçekten, tespitte çok doğru. Tehlike karşısında kör gibiyiz. Deprem bölgesinde yaşayıp aldırmayanlar binlerce insanın ölümüne sebep olmadılar mı?

      Sil
  2. sırf gözü doymazların hırsı uğruna yitip gitti canlar hem de çok acı bir şekilde. sebep olanlar en ağır cezalara maruz kalsınlar hem burada hem öbür dünyada. bu postu görmemişim sana birşey sormaya gelmiştim ki bu postu gördüm. Acılar bitmiyor ki madeninden terörüne sürekli ölümler var :(

    YanıtlaSil
  3. Merhaba: ) Geçen haftalarda madencilerin açlık grevi vardı. 4 ay maaş almadan çalışmış eyleme gitmişler, sonra şirketlerine kayyum atanmış... Bu haberi okurken işçi ölüm istatistiklerine rastlamıştım. Yeri gelmişken onları da yazayım buraya;
    Kaynak Bianet; İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin raporuna göre, mayıs ayında en az 119, yılın ilk beş ayında ise en az 707 işçi yaşamını yitirdi. Önlem alınsa, yada cezalar arttırılsa daha güzel bir dünyaya uyanmaz mıyız? 2016'nın ilk 5 ayında 700 kişi ölmüş. Tek kelimeyle korkunç. Millet boşuna meydanlara çıkmıyor...
    Diğer konu için cevap vermeye çalıştım ama umarım yeterli gelir. Gerçi youtube a yönlendirdim seni :)

    YanıtlaSil
  4. Bu ülkenin insanında aslında en büyük hata! Hakkını savunmasını bilmedikleri gibi susuyorlar ve gözü kapalı kabulleniyorlar her şeyi. O kadar itip giden can kimin umurunda? 3-5 gün sonra herkes unutuyor, unutuluyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düzene karşı bir boşvermişlik, vurdumduymazlık var ama çözebilmiş değilim. İnsanlar kendi dertleriyle çok mu meşguller, kafalarını kaldıramıyorlar... Çok can sıkıcı bir durum.
      Teşekkür ediyorum :)

      Sil